Вместо да спадат цените на зарзаватите продължават да пълзят нагоре. Имахме

...
Вместо да спадат цените на зарзаватите продължават да пълзят нагоре. Имахме
Коментари Харесай

Лукът отбеляза рекордна цена

Вместо да спадат цените на зарзаватите не престават да пълзят нагоре. 

„ Имахме много по-лоша годишна продукция, изключително при плодовете. При доматите имаше по-малко външно произвеждане и на процедура следим тези феномени. Краставицата е забавен артикул, тя безусловно беше с 30% нагоре, идната седмица с 30% надолу, за последните четири дни е още веднъж в посока надолу. Доста сериозна разновидност, безусловно неритмично предложение. При лука продължава да е неприятна реколтата, по тази причина и цената му е с 40% по-висока. Той е първенец, по отношение на равнищата от предходната година. Морковът е по-евтин с към 12% “, разяснява за Радио Благоевград Владимир Иванов, ръководител на ДКСБТ, който предвижда, че плодовете и зеленчуците ще останат по-скъпи и при започване на есента.

При останалите хранителни артикули също има вариации. При сиренето нарастването в цената е с към 5%, кашкавалът е с 10% по-скъп, маслото е с 6 % по-евтино, а свинското месо е с цени като предходната година. Олиото и рибата са също по-евтини спрямо предходната година. Варивата също имат постоянни цени. Захарта е по-скъпа, по отношение на предходната година, с към 6% и наклонността е да се покачва.

„ С 11% ще бъдат по-скъпи и суровините за приготвянето на зимнината тази година. Това зависи от продуктите, които ще се употребяват, какви са и от кое място ще бъдат закупени. Това ще оскъпи зимнината с към 10% на междинна база. Ако някой прави туршия от зеле, тя ще му бъде по-скъпа с 9% към днешна дата. Лютеницата също ще е по-скъпа, тъй като доматът сега не е преференциална суровина за консервиране, поради дребното предложение. Тук основата причина е извънредно неприятното време напролет. Цените на аления и зеления пипер са на нивата от предходната година, при него предлагането е по-добро. Туршията от чушки ще бъде като предходната година “, добави Владимир Иванов.

Според него, пазарните процеси се развиват постепенно, има добра запасеност на пазара от родно и вносно произвеждане. Няма аргументи за внезапни придвижвания на цените нагоре. Очаква се, в случай че има покачване, то да е с 1%-1,5%. Тенденцията през идващите седмици е за задържане на цените или доста малко придвижване нагоре, с ангажимента, че наоколо се води война и не е несъмнено какво може да се случи в геополитически проект.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР